8 Ağustos 2013 Perşembe

Joyo Crunch Distortion



Demosu budur arkadaşlar.

Yapısı basit, 3 knob var üzerinde. Gain, Volume, ve Tone. Açıkçası içini açıp bakmadım, parçaları nasıl vs. şeklinde. Bir ara onu da yaparız denk gelirse. Pil kapağı yalnız çok iyi değil. Pili çıkartana kadar uğraşmak gerekmekte, açıklıktan geçirene kadar. Kapağın pedalın alt tabanına geçme tarafı da ideal değil. Yalapşap bir görüntüsü var. Sonra alt tarafını Boss gibi şu süngerimsi madde ile kaplamışlar. Neden bilmiyorum. Aslında fark ediyorum ki alt tabanının resmini çekmek iyi olurmuş. Rockbearguitars.com isimli yerde bir resmini buldum, başka bir Joyo'nun ama aynı şey. Altta onu görebilirsiniz. Ve bu süngerimsi hadiseden dolayı da velcro (cırt cırt)yapıştırması zor. Hala oluyor yalapşap ama güzel hani en ideal tarafından değil.




Pedalın kendi fotoğraflarını da asayım, hazır bu resim işine bulaşmışken:



(Fotoğrafı http://produto.mercadolivre.com.br/ isimli internet satış sayfasından aldım)

(Bu fotoğrafı da şuradan aldım)

Kısacası dışarıdan bakılınca durumu bu. Rezil değil, asgari unsurlar yerinde. Yanlış anlaşılmayayım. Ama "vaaay az para verdik ama 200 dolarlık pedalın aynısı elimde" olmuyorsunuz kısacası. Resim (bir Jaws resmi var sanırım, ne alaka anlamadım) ve de "crunch distortion" ismi... neyse... Bu unsurlarda 1. ligde olmadığı bence çok aşikar. Ama yapısı itibari ile kötü değil. İçinin de bir ara resmini asar koyarım aslında.

Sesine gelelim. Hızlı özet bir değerlendirme: Sesi kesinlikle kalitesiz değil, ama yelpazesi çok dar. Tek şey yapmakta ve de onu severseniz çok güzel. Gain ve tone öyle çok çok karakteri değiştirmiyor. Bassları bol, HBlarla başınıza dert açabilir, çamur olması açısından. Tizleri o kadar yırtıcı değil. Var güzel, ama cart cart yırtıcı olmuyor tonu kassanız dahi. Bu videoyu da aman atlamayın bir strat ile yaptım, benim Hamdi ile. Bu sesteki unsurlar yalnız strat için işe yaramakta. HBlarla çok iyi anlaşmamakta ama stratlar için güzel bir pedal. Bir de MI Audio Crunchbox "muadili" falan filan diye düşünenlerinizi de üzeceğim, alakaları yok. O vahşi bir pedal. Ve yelpazesi gayet geniş, hatta yeni versiyonunda bir çok modu var. Ondan dolayı onu düşünüyorsanız onu alınız. Muadil falan takılmayınız, benim tavsiyem odur. Bu aygıt ise farklı.

2:55'de mesela karşılaştırma için Xotic BB Preamp Andy Timmons'u açıyorum ki sağlam ve de öyle cart cart tizleri çok fazla olan bir pedal değildir. Stratta köprüdeyim, ve de manyetik bildik strat manyetiği. Van Zandt Blues Sp. 7.00K 7.20K bir şey sonuçta, hotrails falan filan değil. MI Audio Crunchbox ise BB Preampa göre çok daha vahşi, hatta bence fazla vahşi bir pedal. Ondan elimde tutmamıştım, Xotic BB+ bence net olarak daha iyi olduğu için bu JCM800 tipi işlerde.

Neyse, kısacası bu alet kötü bir alet değil. Ama MI Audio Crunchbox da değil. Aman! HBlarla özellikle sapta anlaşma problemi yaşar. Stratlarla ama çok iyi geçiniyor. Kısacası medium bir gain pedalı isterseniz, biraz basslarda dolgunluk olan ve stratı biraz daha tok duyuran (ama tonunu değiştiriyor kısacası, yani bu konuda tonu tutma konusunda çok iyi olduğu için zaten Xotic BB Preamp'ı karşılaştırmalı koydum, onu "normali" standardı olarak kabul ederek değerlendiriniz) bir pedal istiyorsanız... Çok güzel, gayet ucuza bu işi hallediyorsunuz arkadaşlar.

Umarım bir gün birilerinin işine yarar.

M. Barlo
08 2013, Milas - Muğla


Not: Bu pedalı bana değerlendimem için yollayan, forumumuzun da sponsorlarından olan GitarPazar'a verdikleri bu imkan için teşekkür ederim. Alakalı olarak alttaki link de onların sayfasına gidecektir:

http://www.gitarpazar.com/JOYO-JF03-Crunch-Distortion-Efekt-Pedali

6 Ağustos 2013 Salı

Tweed + Stratocaster + FuzzFace: Bir tonun anatomisi...

Kayıt buradadır:

http://soundcloud.com/mr-hamdi/gpkbcem-31

Kullanılan alet edevat dökümü de:


- Guitar: Fender 1990 American Series Stratocaster Van Zandt Vintage + neck and middle and Blues bridge... Bridge position
- Amp & all: 1998 Fender Blues Jr. -V~5 M~12 B~12 Mid~12 T~12 (Celestion G12H30-75 loaded cab) Dr.Z. Brake Lite Attenuator + AnalogMan SunFace NKT275 (F-max V-3 o'clock)
- Rec. Gear: Cubase & E-MU 1616m & Shure Beta57 (on axis - like 3cm) & Prodipe TT1 (on axis 10cm)
- Antress' Modern EQ + Spacer + Comp; Classic EQ + Delay
M. Barlo
04 2013, Istanbul
Kısacası benim 1990 model American Standard Stratocaster'ımda köprü pozisyonundayım. Ki köprü manyetiği HB falan değil, bildik bir Stratocaster manyetiği. 7.00 miydi 7.20K mıydı... Öyle çok yüksek değil kısacası, Van Zandt Blues Sp. köprü. Bunun yanında amfi Fender Blues Jr. ve de EL84'ler kırılmaya yüz tutmuş vaziyette. Arada önemli bir detay preamp lambaları. V1'de bir adet JAN Phillips 5751 var, V2 JJ ECC83s ve de V3'de bir adet JAN Phillips 12AT7. Güç lambaları JJ EL84ler, ve preamp lambalarındaki seçim gayet etkili bence. Hoperlör Celestion G12H30 bu arada, ve Dr.Z. Brake Lite isimli attenuator / güç düşürücü kullanmaktayım. Üzerine bir FuzzFace fuzz pedalı olan AnalogMan SunFace isimli Fuzz pedalını koyuyorum, white dot NKT275 kendisi bu işi bilenlere. Ve ortaya da bu sonuç çıkmakta.

Alakalı bir iki resim:




Şahsi değerlendimem gerekirse... Ben ortaya çıkan sonuçtan gayet memnunum. Netliği gitarın üzerinden sesi kıstığımda çok basit bir şekilde elde edebilirken, sesi açtığımda da ciddi büyük ve kalın bir tonu sağlayan bir setup oldu. Bu üçlünün uyumu cidden güzel oldu. Sadece biraz fazla koyu kalabiliyor. Bu bağlamda aynı unsurları barındıran sadece daha bir bana uyan ve bu kalınlık büyüklük konusunda biraz daha iyi olan Eşref Akbay ile beraber yaptığımız Fuzz Puss pedalı var. Bundan hani gece ve gündüz şeklinde ayrı değil, ama biraz daha iyi, az biraz daha iyi. Onda da zaten NOS Germanium Transistörler kullanıldı (merak edenlere OC45).

Strat üstü fuzz olayını tweed dünyasında düşünüyorsanız... çok iyi ediyorsunuz arkadaşlar!

M. Barlo
08 2013, Milas - Muğla

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Superstratlık manyetik planları...

İnsanoğlu kuş misali... durup dururken kaşınabiliyor sanırım...Olayın kahramanı olacaksa, alttaki gitar olacak:


Kendisi bir adet 2001 üretimi Texas Special (diğer adı ile Lone Star) Fender Stratocaster. Sesi bence çok iyidir, zaten ondan kendini bana zorla aldırtmıştı. Daha önceki kafamla bu gitarı ben Clapton'ın çok sevdiğim Browniesi hesabı bir 56 strata çevirdim, üzerindeki manyetikler ve yaklaşım olarak. Köprüde Van Zandt Vintage + var, 6.20K falan çeker. Sapta ve ortada da Lindy Fralin Vintage Hot isimli manyetiklerden... Tam olarak onların %5 underwound halleri ki yaklaşık 5.75K falan çekmekteler. Ve sonuç olarak Derek and the Dominoes, I've looked away'i çat diye yapabilmekteler... Bu adam ne diyor derseniz:

http://www.youtube.com/watch?v=Z6R_xPqTmSI

Şimdi böyle yazınca, kendi kendime işin ne, otur çal gitarını... Manyetik değişimi nerden çıktı yahu diye sordum. İşte tam bu düşünceden dolayı rüzgar gülü gibi dönüyorum bu konuda. Ama aksi gibi bu gitar 56 modunda çok iyi iken, köprüde bir HB ile de çok canavar. Hatta benim aldığımda durumu o şekilde idi... Bir adet Duncan Pearly Gates + vardı üzerinde, 8.75K çekmekte. Şu anda zaten yakın bir arkadaşımda, korkunç güzel bir manyetiktir... 

Neyse yapıp yapmayacağım belli değil. Ama yapacak olsam, mesela bu gitardan iki tane olsaydı, yapacağım superstrat işi için manyetiklere bakınıyordum. Ama görüyorum ki seçenekler de çok az... Sapta Alnico 2 Pro güzel seçenek. Zaten elde de olunca, onu takarım gider... Gerçi Little 59 da var, o da elde var. O da olabilir... Kestiremiyorum... Orta tarafta da işte bir adet 6.00K'lık strat manyetiği kutbunu doğru seçince olacak. Ama köprüye gelince... Olay orada, ki asıl seçim de bence temel o. 





1. Duncan Whole Lotta HB köprü... 4kablo olması artı, ama sadece siyah görüyorum sağda solda. Direkt sipariş vermek lazım gibi... 8.75K alnico 5. Ve açıkçası şimdi Türkay'da olan benim PG+'e çok benzeyeceğine nerdeyse adım gibi eminim. Tek derdi trembucker'ının olmaması. 49mm de iyidir ama işte 52mm ile aradaki o minik basslardaki tepki miktarı önemli olabilir. TB alasım var.

2. Pearly Gates TB - Bu olabilir ama alnico 2 mıknatısla biraz yumuşak kalabilir diye korkuyorum... 8.30K'larda falan... Gerçi çok compression'a ihtiyaç yok, olsa Brobucker duruyor bir kenarda. Ama çok favorim olmadı...




3. PATB-3... süper manyetik ama cevizde var. Şimdi aynen tekrara ne gerek var değil mi! Bu arada ceviz:

http://www.gitarpedal.net/forum/31583-bir-garip-cevizin-hikayesi-ceviz.html

4. Slash Alnico 2... güzel ama bunun da TBsini görmedim, ve 8.50K alnico 2. Yani Pearly Gates TB bundan her durumda sanki daha iyi gelmekte bana. Hele hele bir de 8.70Klık falan bir tanesi düşerse... Ki zor!

5. 59/Custom hybrid... Kendim yaptığımda sevmemiştim ama o zamanlar Brobucker veya PATB-3 kafasındaymışım. Sonradan tam olarak anladım. O da olunca, şimdi aslında olabilir. Netliği iyi, 4 kablo olması iyi. Hatta elde bir alnico 8 var, onunla da gazlayabilirim tam "süper" olur superstrat. Bu daha ağır basmakta an itibari ile.




6. Brobucker. 2 gitarda var zaten. Hastayım... Bir tane daha var açıkta, onu da kullan modundayım. Farklı olsun, biraz daha compressed böyle toparlak akışkan olmasın da, böyle daha van Halen hesabı dağılan gibi olsun... modundayım bir diğer yandna da... Neyse, bakalım.




7. Fuglybucker... Bunları pickguarda yerleştirmek dert. Olsa aslında var elde bir set. Deneyesim de var. Custom shop ve MJ üstad. Kötü bir alet yapamıyor kadın. 8.70K köprü ve işte 8.20K mıdır nedir sap. Ama bir dik alnico 2 mıknatısı ve de paralelin altında normal alnico 2 mıknatısı ile canavar olmaya aday aslında. Yani herhangi bir şey yapmayıp, sadece pickguardı buna göre kesmek de var...

Neyse, bakalım bakalım ne olacak. Daha bilemiyorum. Planları en azından yazayım dedim.

M. Barlo
08 2013, Milas, Muğla