31 Ocak 2012 Salı

Bir progressive gitar tonu denemesi...

Selamlar arkadaşlar,


Malum bu aralar kar bolca. Bundan dolayı, tam benim kalemim olmasa da (aslında tam da bu sebepten dolayı, öğrenelim elde edelim diye), progressive denilebilecek bir tarzda ton olayına girişeyim dedim. Ve de ortaya da çok güzel, beni şaşırtan, gayet profesyonel ve kayıtlarda kullanılabilecek bir ton meydana çıktı. Bunu da takip eden arkadaşlarla paylaşmak isterim.


Alet dizilimi şu şekilde:



  • Gitar: 2004 PRS McCarty - köprü pozisyonu (Duncan Brobucker yani bir 10K PAF)
  • Alen Geere Kiremit Prototip Pedal - bu şekilde ismini verdiğimiz bir prototip pedaldır bu.  Bu pedal hala prototip ama tamamdır artık. Ve bence Emre'nin yaptığı en âlâ pedal oldu bu bugüne kadar. Serene dahil! Acaip güzel oldu... 18V bası tizi şıkır şıkır. V-Twini toparlıyor (öyle bana biraz düz bland bir gıcık tonu vardır normalde bu V-Twin'in daha doğrusu genelde Mesaların, ona tiz veya hatta bass -ki gerek yok- verebilmekte), Blues Jr. Blackfaceleştiriyor istersen... Tizleri basarsan treble boost oluyor gainini açtığında. Bass abartırsan herhangi bir od ile fuzza gidiyor direkt kendi kırılmasından. Ama biraz iyi aygıt gerektiren bir alet oldu, yani hani "cagır cugur" drive yapsın, headbang yapalım cinsi bir alet kesin değil. Nüans aleti... Aklıma tek gelen bu cins bir aygıt, ki bundan kullanım yelpazesi açısından geride, Durham Sex Drive. Hani netlik açısından bir daha karşılaştırmam lazım buradan laf edemem. O korkunç bir aletti... Kafa kafaya girişmeleri lazım gelir...
  • Pigtronix Philospher's Tone - Çok güzel şeffaf, ama ciddi sustain de verebilen dip gürültüsü az bir kompresör. Çok güzel bir aygıt ve de bu ton işinde cidden en etkili parçalardan birisi oldu.
  • Xotic BB+ - Bu pedalın TubeScreamer cinsi tarafı olan A kanalının soft clip yani TubeScreamer olan hali. Yüksek volume düşük gain ayarında, tone da biraz tizleri gazlar durumda.
  • Mesa Boogie V-Twin - 16 senedir sahip olduğum ve de çok da sevdiğim bu aygıt burada preamp olarak devrede. Lead kanalında, gain saat 12 gibi, baslar ve tizler saat 3 ve de mid saat 12 gibi. Master işte çıkış seviyesinde istediğim yerde, saat 12 gibi oldu. Presence da saat 3 gibi. Preamp şeklinde davrandığım için, power amp outtan çıkıyorum. Normalde bu durumda FX loop'dan girildiğinde (yani) biraz koyu kalır bu alet. Ama işte bu Alen Geere Kiremit cidden onu toparladı. Bası ve tizi açısından...
  • T.C. Electronics Nova Repeater - digital delay. FX loop tarafından girdim bu arada.
  • DLT Red Baron 70lerin metal panel Marshall'ları tipinde bir amfinin FX returnünden giriyorum sinyali. Yani kısacası amfi power amp olarak çalışmakta. Ama bunun yanında bu halde bile amfinin üzerindeki power amp kontrolleri çalışmakta, yani presence ve resonance hala ayarlanmakta ki bu da önemli oldu ayarlarda.
Sonuç olarak çok güzel bir progressive taraftan bir ton çıktı. Progressive derken aklımda Petrucci var. O cinsten çok sağlam bir Mesa tonundan bahsediyorum.

Gelecekte bu tonda bir kayıt almak isterim, ve de o gibi bir durumda sizinle de paylaşacağım elbette. Çünkü laf laf bir yere kadar. 

Dr. M. Barlo
01 2012
Istanbul

29 Ocak 2012 Pazar

Bir gitar için kompresör karşılaştırması... (Keeley, Pigtronix, Wampler)

Selamlar,



Keeley 4 knob (mavi mavi, teal renkli idi, güzel renk! + Keeley 2 knob + Wampler EgoComp (konsinye idi, çizikler dolu falan) + Pigtronix Philosopher's Tone... denenmiştir, bir adet Fender 1974 Stratocaster ve vintage bir Fender Vibroverb ile... (Keşke Barber Tone Press de olsaydı, ama maalesef yoktu) Hatta referans olarak da bulunsun diye MXR script 76 da konuldu araya. 


 Mekan, Chicago, Chicago Music Exchange. Mükemmel bir dükkan... Chicago'ya yolunuz düşerse kesin gidin.





Bence galip Pigtronix, farklı. Alışması zaman alıyor, hatta zor. Cidden zor. Kaç senedir pedal kurcalarım, ben yapamadım. Hatta kötü bu yahu falan demeye yakın, kullanım kılavuzundan oturup baktım da öyle ayarlayabildik... Ama dip gürültüsü bir compressor açısından yok denecek kadar azdı. Ve kullanım kılavuzundaki Transparent Comp ayarı...


http://www.pigtronix.com/wp-content/uploads/2011/09/CSDManual.pdf

Ikinci, bence, Wampler. Cidden hoş alet, ama fiyatından bile bağımsız, Pigtronix daha bir "doğal" geliyor bana yukardaki ayarla. Henüz sustainer olarak kullanımını çözmedim, hatta çok da anlamam bu arada, onu da açık net söylüyeyim, derdim açık amfide sesin hafif uzaması ama tonun dinamiklerinin bozulmaması... Country işi bir yerde.

Üçüncü, Keeley 4, sonra dördüncü Keeley 2 knoblar. MXR'ları cidden sevemedim gitti, basar basmaz çok ciddi etki katıyorlar.

Barber ile nasıl bu Pigtronix... Ona da pek yakında bakacağım. Zira çok sevdiğim bir compressor bu Barber Tone Press. Rapor geçeriz, ilgilenen olursa.

Dr. M. Barlo

Istanbul 01, 2012